Måste man äta kvarg om man tränar?

Att käka kvarg och dricka proteinshakes verkar ha blivit lite av ett måste för personer som tränar. Kollar man i sopkorgen på gymmet ligger där alltid en tömd burk kvarg eller en tetra gainomax. Förpackningarna pryds av folk i rörelse och företagens fantasi och utvecklande av nya smaker tycks aldrig lugna ned sig. På kvargmarknaden finns numer smaker som nötchokladsmak och kokossmak. Samma sak gäller proteinpulver. En snabb surf in på Gymgrossisten lät mig veta att proteinpulver inte längre bara finns i smakerna vanilj, choklad och jordgubb utan även i pistage, iskaffe och "lemon yoghurt". Det dyker också upp fler och fler varor med extra protein - typ proteinglass, proteinyoghurt, proteinmjölk. Fantastiskt fascinerande kan man ju få tycka!
 
Tidningar och andra medier, "experter" och flashback pratar ofta om hur viktigt det är att få i sig protein och kolhydrater helst en halvtimme efter träning. Detta är inte helt sant -såvida du inte tränar på elitnivå och tränar flera pass om dagen. En vanlig Svensson klarar sig bra på helt "vanlig" mat. Men det beror ju förstås på varför man tränar också. Vill man få ut maximalt av sin träning kan det vara en idé att käka extra protein (och såklart sluta dricka öl, sova tidigt och äta regelbundet...)
 
Men varför skulle någon säga något annat? Gymmen och företagen som producerar varorna tjänar enormt mycket pengar på att vi tror att det där är så viktigt. Det finns en enorm marknad för piller, pulver, mirakelkurer och kosttillskott. KONSPIRATION!
 
Ibland brukar jag fråga folk varför de äter exempelvis kvarg. Oftast hävdar de att det är för det extra proteinet. Då brukar jag säga att det finns livsmedel som innehåller lika mycket protein, till exempel vissa kakor. Det brukar inte gå hem för "kakor är ju inte nyttiga". Spelar det nu någon roll om det var proteinet du var ute efter? Om du söker efter extra proteinkällor kommer här en liten lista över saker du kan äta. Jämför med Lindahls kvarg som innehåller 11g protein per 100g.
  • Prästost Mellan 31% Arla 26 g/100g
  • Chokladkaka Marabou helnöt 6,9 g/100g
  • Sesamkaka Risenta 12 g/100g
  • Lingongrova 8,5 g/100g
  • Chips Estrella Sourcream & Onion 6/100g
Mozarellasticks 13 gram protein per 100g
 
Det jag vill säga med min lista är att det går att äta typ allt möjligt istället för kvarg. Det mesta vi äter till vardags innehåller protein, om det nu är det man vill ha! Men vem skulle tjäna pengar om vi nöjde oss med potatis och lingongrova? 
 
Så till frågan "Måste man äta kvarg om man tränar?" är svaret nej. Däremot skadar det ju inte. Det är ett smidigt mellanmål och vissa tycker ju det är ganska gott också. Jag tycker det är gott att göra glass på! Men nej, man måste inte äta kvarg. Man kan också äta marabou, ris, falafel och tofu. Och massa annat.
Emilia, Tankar | |
Upp