Alkoholnormen och jag

I vårt samhälle finns massa sociala normer, typ oskrivna regler om vad man får och inte får göra. Det kan vara allt från att man inte står på trappsteget precis bakom någon i rulltrappan till att man ska lönearbeta och skaffa barn. Om man bryter mot en norm så får det följder. Dessa följder kallas sanktioner. Det kan vara allt från att man blir ifrågasatt och utfryst till att bli typ dödad.

En av våra starkaste normer i det västerländska samhället är alkoholnormen. Alla ”vuxna” personer ska dricka alkohol. Den som inte dricker alkohol är konstig och tråkig och onormal. Vi har stereotypa uppfattningar om såna där nykterister. De är pryda moraltanter och de ska ge faan i min spriit!

Jag är sedan sommaren 2013 nykterist. Ibland dricker jag en halv öl till mina potatisbullar men i stort sett avstår jag från alkohol. Jag tänkte att jag ska berätta om mina upplevelser kring detta eftersom det av nån konstig anledning blivit en sån stor del av mitt liv och min hälsa.

Jag har en liten sjuka som kallas funktionell dyspepsi. Det är typ egentligen att min mage inte riktigt fungerar som den ska. Jag kan till exempel inte dricka alkohol utan att kräkas. Jag måste också vara försiktig med stark mat, lök och kaffe. Vid dåliga perioder kräks jag varje morgon och jag har väl typ ätit frukost tjugo gånger sen i högstadiet. Det var denna lilla sjuka som från början gjorde att jag slutade dricka alkohol.

Här är en lista över bra grejer med att inte dricka alkohol:

1.       Det är billigt att dricka alkoholfritt.

2.       Det är gott att dricka alkoholfritt.

3.       Jag kan alltid ta mig hem (bor 4 mil från stan och dit går inga bussar)

4.       Jag kan alltid plocka poäng genom att skjutsa folk.

5.       Mina söndagar äger.

6.       Mer tid för annat.

7.       Jag har sett igenom alkholnormen och granskar den mycket kritiskt.

8.       Alkohol är gift...

 Här är jag på nyårsdagen, helt obakis och glad i backen.

 

Här är en lista över dåliga saker med att inte dricka alkohol:

1.       Folk tittar på mig som att jag är en knäppis.

2.       Jag får ständigt förklara mig och försvara mig.

Detta eviga förklarande tar nästan kol på mig ibland. Varje gång jag befinner mig i en miljö där alkohol förekommer, det vill säga hela tiden som student, får jag motivera varför jag dricker pepsi istället. Oftast gör det mig inte så mycket men i långa loppet har det fått mig att känna mig så jävla udda. Folk tittar alltid snett på mig och tycker att jag är tråkig. 

Här är en lista över trix jag utvecklat för att slippa förklara mig:

1.       Köp alkoholfri cider på ICA.

2.       Drick läsken ur glas, inte burk/flaska. Då tror folk det är en grogg.

3.       Gå inte på fest.

 Alkoholfri ananasdrink 29 kronor.

Ja. Sista punkten. Att vara den där outsidern blir jobbigare och jobbigare så jag har nästan helt slutat gå på fest. Jag tycker liksom att det är extremt obekvämt att alltid vara annorlunda. Jag pallar liksom inte vara den där som alla tycker är så trååååkig. Även fast jag inte alls är tråkig nykter, jag är askul. Men att inte supa är lika med tråkig, det har jag lärt mig. Så jag stannar ofta hemma. Jag drar en dålig lögn eller bokar upp mig så jag slipper vistas i den där miljön. 

Här är en lista över saker jag förlorar på att inte följa med på galej:

1.       Jag hamnar utanför.

2.       Jag hänger inte med i det senaste skvallret.

3.       Jag fattar ingenting alls på måndagen.

 

Här är en lista över mina tips till dig som dricker alkohol:

1.       Ifrågasätt aldrig varför någon inte dricker, även om du är nyfiken.

2.       Tjata aldrig på någon som inte dricker att ta ett glas.


Så tillbaka till alkoholnormen. Det finns massa anledningar till att folk inte dricker alkohol. Det kan vara på grund av att man kanske beter sig illa med alkohol i kroppen eller så kan det bero på ett missbruk eller på grund av att man har en anhörig som missbrukar. Det kan vara för att man satsar på sin idrott, det kan vara på grund av religion. Det kan vara för att man inte VILL dricka.

Ändå kommer det där ifrågasättandet. För vi är inte normala, vi måste stå till svars. VARFÖR DRICKER DU INTE? Är det inte märkligt egentligen? Att det är vi som avstår att hälla i oss gift som blir ifrågasatta och som är onormala? Att jag som nykter är mer onormal än den person ambulansen fick hämta för alkoholförgiftning klockan nio och än han som minglade runt på festen med snoppen i vädret.  Nåja. Missförstå mig inte nu, jag vill inte smutskasta er som faktiskt dricker, ni gör ju inget fel! Alla måste ju få göra precis hur de vill! Men håll med om att det kan vara värt att fundera över den här normen!

 Sara på en fest där allt alkoholfritt var gratis! Kolla vad söt hon var som glader! 

PS. Är du också en sån där nykterist? Känner du igen dig? Skriv jättegärna ett mejl till [email protected] för jag känner mig så otroligt ensam i dessa tankar.

Emilia, Tankar | alkohol, alkoholnormen | | Kommentera |
Upp