#Fitspo
Om någon skulle fråga varför vi tränar vår kropp skulle de flesta hävda att det är för att vi vill hålla oss friska och hälsosamma men är det verkligen så? Tränar vi bara för att vi vill må bra? Vad är att må bra?
Idén till denna blogg uppkom då vi under våren skrev en uppsats om fitnesstrenden på Instagram. Uppsatsen problematiserade fitnesstrenden genom att undersöka vilken påverkan den har på unga tjejer. Vi undersökte om Instagram påverkar unga tjejers tränings- och kostvanor och hur unga tjejer upplever den ökade uppmärksamhet hälsa har fått på instagram.
Vi intervjuade tjejer i åldrarna 16-17. Många av tjejerna tänker på vad de äter för att hålla sig "i form" och de tränar även upp till åtta gånger i veckan. Tjejerna tyckte att hälsotrenden är positiv då träning och nyttig kost är bra för alla. Det negativa kan vara att det skapas ett ideal som är svårt att uppnå. (vi håller inte med om att hälsotrenden är så himla postiv, det är därför denna blogg finns!)
Allt vi kom fram till pekade på att fitnesstrenden till största del handlar om utseende och att unga tjejer påverkas vare sig de vill eller inte. Det skapas ett problem när hälsa går från att handla om inre välmående till yttre skönhet.
"I dagens samhälle vill vi avge ett intryck att vi är viga, smärta, vältränade och sportiga. Detta för att uppnå det ideal som skapats av samhället (Bauman och May, 2001). Det här går även att upptäcka på Instagram, där det ofta förekommer inlägg och kommentarer om de yttre attributen så som träningskläder och andra accessoarer. Vissa av informanterna sade vid intervjutillfället att även de på något sätt strävar efter att se ut som idealet kräver.
Alla informanter nekar till att de känner någon påverkan av tränings- och fitnesstrenden på Instagram men samtidigt ger de ändå exempel på tillfällen då de påverkats. Å ena sidan ska man i dagens läge stå emot idealen och allt vad det innebär men om man skrapar lite på ytan märks det att det är omöjligt. Bauman och May (2001) säger att vi tränar vår kropp för att vi vill må bra men till stor del handlar det egentligen om att vi vill passa in i normen. Det beror på att begreppet hälsa bygger på en norm som människokroppen bör uppfylla. Bara vi uppfyller normen är vi automatiskt hälsosamma, oavsett om det är fallet eller inte.
Unga tjejer upplever uppmärksamheten som hälsa och träning får i media idag som något positivt men inte helt utan problematik. Problematiken de ser är att man kan utveckla ätstörningar på vägen till att uppnå idealet. Däremot är fitnesstrenden bra för de som “behöver träna”. Frågan är vem det är som faktiskt “behöver träna”? "